”Vi vil bare gerne ligne hinanden på en eller anden måde.”
HVAD BETYDER DET, NÅR VI IKKE LÆNGERE KAN GENKENDE OS SELV?
Det er et spørgsmål, vi nok alle i større eller mindre grad har prøvet at stille os
selv i billedlig forstand. Men for rigtig mange kvinder som kæmper
kampen mod kræft, bliver deres udseende i ordret betydning forandret grundet
bivirkninger af deres behandling. Sygdommen bliver ikke kun en kamp for
kroppen, men en kamp for at bevare kvindes eget udseende, og derfor et
spørgsmål om, at kunne bevare deres egen identitet.
Look Good Feel Better er en humanitær forening, hvis formål netop er at hjælpe
kvinder i kræftbehandling med ikke at miste sig selv. Det gør de ved at tilbyde
gratis hudpleje- og makeupkurser for alle kvinder i ambulant behandling for
kræft.

Helle Busch Gammelgaard er sekretariatsleder for foreningen, og igennem hendes samtaler med deltagerne, har hun i den grad indsigt i, hvad det vil sige ikke længere at kunne genkende sig selv.
”Jeg kender én som bad om at få sat tørklæder for alle spejle i sin lejlighed.”
Det er historier som disse, Helle beretter om, når hun fortæller, hvordan kvinderne ikke længere kan se sig selv i spejlet. Hver gang de ser sig selv, bliver de mindet om deres sygdom. De er i stedet blevet til patienter, som er underkastet et liv i behandling frem for et helt almindeligt menneske:”Når man møder andre mennesker, så er det nemt at blive stemplet som syg, og det har man måske ikke altid lyst til, når man går ned og handler”.
”Vi vil bare gerne ligne hinanden på en eller anden måde.”
På kurserne mødes 12 kvinder i hyggelige og afslappede omgivelser i 2 timer med 1 eller flere frivillige makeupeksperter, som rådgiver indenfor produkter og teknikker, som fx at tegne øjenbryn og dække de hududfordringer, man måske har fået: ”Der behøver ikke ske frygtelig meget. Det er bare de der små tricks, der gør at man måske ser lidt mere ud som alle andre”.

”Det er jo ikke fordi vi skal ligne superstjerner alle sammen. Vi skal bare føle os godt til plads, og have lyst til at omgås andre mennesker.”
Det handler om at have lyst til at gå uden for en dør, og selvom det kan virke overfladisk at tilskrive så meget vægt til sit ydre, så erfarer Helle blot igen og igen, hvor meget identitet der ligger i bare at kunne se helt almindelig ud: ”Det kommer vi bare ikke udenom”.
Omdrejningspunktet i disse kvinders liv bliver nemlig deres behandling. Noget som de ikke har kontrol over - ud over at følge til punkt og prikke. Dét at aktivt kunne melde sig til et forløb, som Look Good Feel Better tilbyder, og på egen hånd tilegne redskaber til at pleje sig selv giver et kæmpe boost til deres selvværd, fordi man tager kontrol, understreger Helle. ”De her kvinder går jo igennem en super svær tid, hvor alt bare er op ad bakke. Og nu får de en dag som er gratis, hvor det ikke er sygdommen som er udgangspunktet, men deres identitet er. De tager hånd om noget i deres eget liv”.

”Det helbreder jo som sådan ikke noget, men de føler de gør noget – og at de gør noget sammen med nogen”
Kurserne skaber nemlig ofte samtidig et enormt fællesskab og sammenhørighed, når de 12 deltagere sidder i samme rum. ”Vi underviser selvfølgelig i makeup og hudpleje, men det er jo også den del, at de møder nogle andre i samme situation”. Tit åbner sessionerne op for samtaler om livet med sygdommen, som kvinderne ikke altid har energi til - eller i visse situationer lyst til - at dele med familien og deres nærmeste, da det kan gøre de pårørende kede af det.
”Her kan de fuldstændigt åbent fortælle hvad de tænker.”
Helle har været en del af Look Good Feel Better i 11 år, og kan ikke forstille sig, at lave andet. For hende giver det mening hver gang, hun ser kvinderne gå derfra med et lidt bredere smil end da de kom. Og forhåbentligt med en større følelse af være et menneske i et fællesskab, et individ som kan handle for sig selv og frem for alt kvinde.
DAY ET er stolte af kunne støtte Look Good Feel Better med donation af makeuptasker
til kurserne.